Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Νέα Μεταπολίτευση

Πάνε κάποιοι μήνες , που στο λεξιλόγιο μας προστέθηκε και αυτός ο όρος . Νέα μεταπολίτευση λοιπόν . Γιατί λοιπόν μεταπολίτευση και γιατί νέα ; Ποια η ουσία αυτής της πομπώδους λεξιπλασίας ; . Εκτός από τον σκοπό του πολιτικού εντυπωσιασμού ο οποίος επετεύχθη βεβαίως βεβαίως . Στο στυλ του «κοίτα τι είπα ο πούστης ». Είναι τουλάχιστον δραματική η όλη διαδικασία που έχουμε να επεξεργαστούμε , με την ουσιαστική βοήθεια των τσαρλατάνων εκλεγμένων πολιτικών που εμείς εκλέξαμε . Δεν θα ξεφύγω από την πεπατημένη οδό που ακολουθώ στα γραφόμενα μου παρ ότι διεστραμμένος ως κύριος Χάιντ , οπότε θα διαβάσετε μια ανάλυση του όρου από την δική μου υποκειμενική ματιά .

Ας διευκρινίσουμε λοιπόν πρώτα τι σημαίνει η λέξη μεταπολίτευση και πότε άρχισε «επισήμως» η χρήση της . Μεταπολίτευση νοείται ι η περίοδος μετά την πτώση της χούντας στην Ελλάδα και η αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία . Αντιπαραβάλλοντας τον όρο μεταπολίτευση και τον καινούριο όρο νέα μεταπολίτευση επέρχονται μέσω αυτού σημαντικές απορίες . Η νέα μεταπολίτευση ποια χούντα θα διώξει , ποιο πολίτευμα θα εκτοπιστεί ; Ποιος θα , η ακόμη και , είναι ο γενετήσιος σκοπός της ; Εδώ εντοπίζεται αυτή η ουσία του όρου που θα γυρίσει ως μπούμερανγκ στους πολιτικούς και τους πολίτες που τον αναφέρουν . Στο δικό μου μυαλό η επεξήγηση είναι η εξής . Πρέπει να γκρεμιστούν τα θεμέλια του ελληνικού κράτους . Οι αξίες που μέχρι τώρα βασίζεται αυτό το πολιτικοκοινωνικοπολιτιακοοικονομικο σύστημα είναι φθαρμένες . Η «μίζα» , η «ρεμούλα» , το «βόλεμα» είναι λέξεις και έννοιες που μπολιάζουν στο μυαλό πολιτών και πολιτικών . Τις επιπτώσεις αυτών τις ζούμε καθημερινά .

Το κράτος , το δημόσιο δηλαδή , κοιτά τον ορίζοντα , αγναντεύει τους πολίτες , και τους υπενθυμίζει επανειλημμένα τις υποχρεώσεις τους , προσθέτοντας τους ολοένα και περισσότερες . Ξεχνώντας εσκεμμένα τις δικες του . Τι περιμένει ένας πολίτης , ένας άνθρωπος που ζει στα όρια μιας επιεικώς οργανωμένης χωράς , από αυτήν ; Προστασία . Προστασία , μέσω ευνοϊκών συνθηκών εύρεσης εργασίας και των απαραιτήτων πόρων διαβίωσης , προστασία μέσω της ποιότητας του συστήματος υγείας και ασφάλισης που ο ίδιος καλείται να πληρώσει και μια νομοθεσία συνεχώς εμπλουτιζόμενη από τα δεδομένα των καινούριων συνθηκών , της καταραμένης εξέλιξης , η όποια νομοθεσία θα προωθεί την σωστή απόδοση δικαιοσύνης μα επίσης και την σωστή οριοθέτηση των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων που δικαιούται να έχει . Ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες πολίτη . Του απλού πολίτη που έχει ανάγκη από προστασία κατ αρχήν .

Στην πράξη λοιπόν σήμερα τίποτα δεν γίνεται από τα προγραφθέντα . Και μέσω της σωστής γνώσης της απώλειας αυτών των απαιτήσεων θα επέλθει η νέα μεταπολίτευση . Θα πρέπει δηλαδή να μάθουμε τι χάνουμε , ενώ βοηθάμε στην συντήρηση αυτού του σάπιου συστήματος . Τι γίνεται λοιπόν στην πράξη στην Ελλάδα . Κατά ποσό είναι εφικτή η κατάκτηση και η μετέπειτα συντήρηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του πολίτη σε ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα στο όποιο συμμετέχει η Ελλάδα ; Ανέφικτο .

Με μια αναφορά στα σημερινά δεδομένα, μόνο πλήξη μπορώ να σου προσφέρω αναγνώστη μου . Παρά ταύτα θα αψηφήσω την αδιάφορη για μένα βαρεμάρα σου και θα συνεχίσω . Το πιο σημαντικό πράγμα που υποχρεούται να προσφέρει ένα σύγχρονο κράτος , όπως προανέφερα , λαμβάνοντας υπ’οψην μου τις υπάρχουσες συνθήκες , είναι η δημιουργία προϋποθέσεων εξάλειψης της ανεργίας . Είναι υποχρεωμένο να φροντίσει για αυτόν τον στόχο .

Συμπληρώνοντας την αναφορά μου σχετικά με τις υποχρεώσεις του κράτους , εν είδει αυτομαστιγώματος , διέπραξα μια τραγική παράληψη . Η παιδεία είναι εξ’ ισου σημαντική υποχρέωση ενός κράτους εκτός από του στόχου εξάλειψης της ανεργίας . Χρειάζεται επειγόντως μια αναδόμηση και όχι αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος παιδείας . Το σύστημα που ονειρεύομαι να δω μια μέρα είναι κάποιο που βασίζεται στην αγάπη , την αλληλεγγύη , την εργασία , τον σεβασμό , την ισότητα και την απαξίωση των υλικών αγαθών έτσι όπως σήμερα ορίζονται . Όλα αυτά , χωρίς την απαραίτητη παιδεία , εκπαίδευση και απαγκίστρωση από τα πρωτόγονα ένστικτα δεν γίνεται . Για την αποφυγή παρεξηγήσεων , κάνω σαφές ότι εγώ δεν διαθέτω αυτά τα χαρακτηριστικά στον βαθμό που θα ήθελα και ελπίζω ότι είναι μακρά η διεργασία δια την απόκτηση των . Ίσως η γνώση αυτού εξιλεώνει αυτόν που τον παραδέχεται και τον βοηθά να συνεχίσει .

Έχοντας λοιπόν σαν βάση την παιδεία και ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο ανθρωποκεντρικό και όχι εταιριοκεντρικο η κεφαλαιοκεντρικο και απεξαρτημένοι πλήρως από τον καπιταλισμό και τις διεθνής και μη αγορές , τραβώντας τον δρόμο της αυτάρκειας , πρέπει να επαλειφθεί η ανεργία . Η Ελλάδα είναι στην βάση της μια τουριστική και γεωργική χώρα . Διαθέτει επίσης και τους απαραίτητους πόρους για να αναπτυχθεί . Αν δοθούν λοιπόν κεφάλαια μέσω της κρατικής μηχανής , ίσως διορθωθεί αυτό το λάθος . Δυστυχώς δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτήν την μπακαλίστικα διατυπωμένη λύση συγχωρέστε με για την μη επαρκή ανάπτυξη αυτού . Εάν τελικά δεν μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα σημερινά παγκοσμίως ετσιθελικά επιβεβλημένα δεδομένα , το ξεκαθάρισμα των νόμων , των φόρων και του τρόπου ανάληψης των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έναντι στο κράτος , επιβάλλεται , Το λεγόμενο και ως προσωρινό μπάλωμα . Προτού όμως τοποθετήσουμε το μπάλωμα θα πρέπει να υπάρχουν σαφέστατα όρια παρέμβασης των ιδιωτών στην κρατική μηχανή . Δεν είναι δυνατόν τα κράτος να εξυπηρετεί αυτούς που εξυπηρετείται (κακώς εννοούμενη εξυπηρέτηση ) και τους εξ ορισμού αιμοδότες του , συντηρητές του να τους αφήνει στην απ΄ εξω . Και εδώ έρχεται σαν σφήνα στην σκέψη η ερώτηση : « Ποιος είναι το κράτος ». Κράτος είναι ο πολίτης . Και ο βουλευτής πρέπει να λειτουργεί στο όνομα του λαού . Πράγμα που δεν εφαρμόζεται πουθενά στην γη . Η πλειοψηφία των απανταχού βουλευτών ενδιαφέρεται μόνο για την καλοπέραση του εαυτού τους και την καθιέρωση , εδραίωση των συμφερόντων των οποίων αντιπροσωπεύουν . Συμφερόντων όχι του κυρίαρχου λαού , μα των κυρίαρχων ενοποιημένων και ομαδοποιημένων ιδιωτών . Έτσι το κράτος μέσω των εκπροσώπων του πρέπει να παρεμβαίνει στις εταιρίες – συμφέροντα «αρπακτικά» τους οποιουσδήποτε καιροσκόπους όσο μεγάλοι και αν είναι , με σκοπό να προφυλάξει αυτόν που με την ψήφο τους διόρισε . Αυτονόητα πράγματα γράφω . Και η νοοτροπία , το κωλοκαθισμα του λαού οδηγεί στην ασυδοσία τους πολιτικούς που τους μετατρέπει σε τσιφλικάδες , νταβατζήδες , γουρούνια .
 
Και εδώ μπλέκεται η δικαιοσύνη . Η όποια λειτουργεί ελλιπέστατα . Κάτω υπό το συναίσθημα του φόβου . Κλείνει στην φυλακή τους χρηστές ηρωίνης και αφήνει ελευθέρους του έμπορους . Και αυτό το παράδειγμα που ανέφερα ισχύει σε πολλές πολλές περιπτώσεις . Παράδειγμα . Κλείνει μέσα αυτόν που χρεωστάει στην τράπεζα ενώ την τράπεζα η όποια συνεχώς παρανομεί και εις βάρος των πελατών της και εις βάρος των εργαζομένων την βγάζει λάδι. Μόνο και μόνο επειδή φοβάται . Δεν μπορώ να γνωρίζω όλες τις αιτίες αυτού του φόβου και ούτε τον θεωρώ αδικαιολόγητο , όμως κάποια στιγμή πρέπει και αυτή η στραβή κυρία με την ζυγαριά στο χέρι να κατανοήσει τον ρόλο της και να μην πέρδεται το συμπαθές φυτό της μέντας .

Η παιδεία είναι δύναμη . Σε κάνει δυνατό , αποφασιστικό και ευέλικτο στις δύσκολες καταστάσεις που θα εμφανιστούν . Θα σε κάνει ξύπνιο και δεν θα πιάνεσαι κορόιδο από οποιονδήποτε . Και αυτό δεν θέλουν οι κρατούντες . Δεν θέλουν γενική παιδεία , θέλουν εξειδίκευση , βάζοντας παρωπίδες σε μυαλό και σώμα . Έλα μωρέ τι τα θέλω τα μαθηματικά ; εγώ θέλω να γίνω φιλόλογος . Έλα μωρέ τι την θέλω την ιστορία ; Θέλω να γίνω μαθηματικός . Αυτές είναι δυο κλασικές ατάκες που έχω ακούσει από δυο διαφορετικά άτομα . Έτσι θέλει το υπάρχον σύστημα να σκαφτόμαστε . Καλλιεργεί το «μην κάνεις όνειρα , βγάλε λεφτά » , και το κύριο κριτήριο επιλογής ενός επαγγέλματος είναι «με αυτό θα μπορώ να βγάλω λεφτά για να ζήσω » .Θεωρώ ότι σκοπός αυτού του τρόπου εκπαίδευσης είναι να βγουν μετά από την πλύση εγκεφάλου που έχει γίνει καινούριοι καταναλωτές . έτοιμοι να καταναλώσουν οποιαδήποτε σαχλαμάρα τους παρουσιαστεί , πλασαρισμένη ως ανάγκη . Ένα εξ΄ ισου παράλογο και παράδοξο είναι ότι ένα παιδί δεκαοκτώ χρονών ίσως και λιγότερο καλείται να αποφασίσει το τι θα κάνει στην υπόλοιπη του ζωή . Θεωρώ λοιπόν ότι σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να είσαι ώριμος να πάρεις μια τέτοια απόφαση . Θα πρέπει στην εκπαίδευση να έχεις το δικαίωμα επιλογής και μετά από αυτό , δίνοντας σου χρόνο , χρόνο πολύτιμο , για να αποκτήσεις και άλλες γνώσεις και άλλες γνώσεις και ακόμη περισσότερες όπου μέσω αυτών θα ωριμάσει και θα πάρεις την απόφαση .

Πρέπει να υπάρχουν σχολεία και μετέπειτα πανεπιστήμια που θα καλλιεργούν τους χαρακτήρες , θα αναγνωρίζουν την διαφορετικότητα μακριά από ρατσισμούς και ταμπού . Από νωρίς πρέπει να διδαχτούν την αγάπη στον συνάνθρωπο , την αλληλεγγύη , την ισότητα , την αγάπη για την ζωή , τον ερώτα πράγμα που δεν μπορεί να κάνει κάνεις άλλος εκτός από το σχολείο και τους γονείς .

Και η μεταπολίτευση και η Νέα μεταπολίτευση και όποιος άλλος ορος τοποθετημένος δια την συντήρηση του σημερινού παγκοσμίου καθεστώτος είναι στον θάλαμο με τα επείγοντα και συντηρείται από ένα μηχάνημα που του δίνει οξυγόνο . Πρώτα πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό το μηχάνημα , μετά να καταλάβουμε πως λειτουργεί έτσι ώστε να μην ξαναφτιαχτεί και τέλος συλλογιζόμενοι τις συνέπειες να το βγάλουμε από την πρίζα .
Οπότε δεν μιλάμε για μια νέα μεταπολίτευση αλλά για έναν νέο Διαφωτισμό . Μια έκρηξη και μια αναγέννηση .Αναδιαπραγμάτευση αναγκών , πολιτισμού , ηθών . Αλλαγή

Μετά Τιμής  

Κύριος Χαιντ

1 σχόλιο:

  1. Άντε να δούμε από πού θα μας έρθει η Αλλαγή, γιατί από όσα βλέπω γύρω μου, οι περισσότεροι απλά θέλουν, έστω και κουτσά στραβά, να συνεχίσουν στα ίδια. Μάλλον βέβαια θα ξυπνήσουμε απότομα, οπότε υπάρχει ελπίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Powered byEMF Contact Form
Report Abuse