Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Λεφτά ( Απαντηση )

Το χρήμα είναι απάτη . Και οι χρηματιστές απατεώνες . Δεν είναι οι χρηματιστές το θέμα μου οπότε προσπερνώ . Και πάμε λοιπόν από την αρχή δόκτωρ .

Ο άνθρωπος έχει ανάγκες . Να φάει  , να πιει , να στεγαστεί . Αυτές είναι οι πρώτες ανάγκες που πρέπει να καλυφτούν .  Αυτές , οι πρωτόγονες κοινωνίες , οι πρωτόγονοι άνθρωποι τις είχαν βολέψει . Μια σπηλιά η καλύβα , κυνήγι  και ποταμάκια μετέπειτα πηγάδια . Μια χαρά . Ξεκίνησαν και την εξημέρωση των ζώων οπότε ακόμη καλύτερα . 

Πάμε τώρα στο ζουμί του σκαθαροζούμη . Πιστεύω ότι η πυραμίδα του μασλοου καλύπτει ένα αρκετό μέρος της αλήθειας περί ανθρωπίνων αναγκών . Ο μασλοου λοιπόν από το 1943 παρακαλώ  έλεγε ότι οι ανθρώπινες ανάγκες ιεραρχούνται και για να δημιουργηθεί μια ανάγκη δευτέρου επιπέδου θα πρέπει να έχουμε  καλύψει του πρώτου  . Θυμίζω 1943 .

Ενημερωτικά και περιληπτικά  …..

5. Αυτοπραγμάτωση , πληρότητα , δημιουργικότητα , ικανότητα επίλυσης προβλημάτων .
4. Αυτοεκτίμηση , σεβασμός ( στου άλλους ) , αναγνώριση , η ανάγκη της μάθησης και της κατανόησης
3.Αισθημα του ανήκειν . Αίσθημα του δεσμού .( Φιλία , οικογένεια )
2.  Αίσθημα ασφαλείας (της οικογενείας , του εαυτού , της εργασίας , των πόρων και της ιδιοκτησίας )
1. (βάση ) Φαγητό , Ύπνος ,  ζεστασιά . Ανάγκες επιβίωσης 

Τι γίνεται στην σύγχρονη κοινωνία λοιπόν . Δεν προωθείται από τους ριζοσπαστικούς φιλοσοφικούς κύκλους , όπου η ύπαρξη τους αμφισβητείται , ότι τα αγαθά κοποις κτώνται και ότι για να σε αναγνωρίζουν και να σε σέβονται πρέπει να έχεις κάνει κάτι , να είσαι κάτι , να πράττεις σωστά …. Αντιθέτως το χρήμα προάγεται ως το μόνο μέσο για να ανέβεις αυτά τα σκαλοπάτια . Και αυτό έχει γίνει τόσο δεκτό από την μεγάλη μάζα του κόσμου ως η μόνη λύση «ανεβάσματος» που όποιον κοπιάζει για να απολαυσει ας πούμε την αυτοπραγμάτωση θεωρείται ως ο λακαμας του χωριού  .

Ποιος έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην δημιουργία αυτού του εκτρώματος ; 

Μάρκετινγκ . Η μαλακία του αιώνα . 

Γιατί δημιουργήθηκε ; Γύρω στο 1919 οι επιχειρήσεις πίστευαν ότι η όποια μπούρδα παραγόταν , απ ευθείας και από μόνη της θα ξεπουλούσε  . Δεν τους είχε περάσει καν από το μυαλό το πρόβλημα της Ζήτησης και της προσφοράς. Δεν συζητάω για την αγοραστική δύναμη . Έτσι και έγινε . Οι ματαιόδοξοι δυτικοί άνθρωποι κατανάλωναν αβέρτα με σκοπό την αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου και μετέπειτα το καλμάρισμα της ματαιοδοξίας των . . Τρίχες κατσαρές σαξοφωνατες . Άπατο το μοντέλο που είχαν στο μυαλό τους , η άπειρη και χωρίς κριτήριο και όρια κατανάλωση . Ήρθε και το κραχ της αμερικα και τέζα ο καμπούρης .
Τι κάνει λοιπόν το μάρκετινγκ . Σου λέει πήγαινε πάρε αυτό το κινητό , αυτό το τζιν , αυτό το αναψυκτικό και αυτήν την τηλεόραση και θα φτάσεις στο επίπεδο της μεγίστης αυτοεκτίμησης ας πούμε . Θα έχεις γίνει κάτι . Έτσι λοιπόν βασιζόμενοι στην άγνοια , στην γενετήσια βλακεία και ματαιοδοξία του ανθρώπινου είδους έχουν προάγει την κατανάλωση σε ανάγκη . Από άνθρωποι σκέτο έχουμε γίνει σύντροφοι καταναλωτές , αφού ακούμε το τι λένε και το πιστεύουμε . 

Και δείτε ποσό απλά είναι τα πράγματα . Η βλακεία και ψευδό εξυπνάδα είναι πιο εύκολη από την πραγματική γνώση . Αποδεδειγμένα ο πολύς ο κόσμος είναι ποίμνια – πρόβατα . Ακλουθούν χωρίς να σκεφτούν . Έτσι λοιπόν με βάση την μίμηση εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η ανάγκη για κατανάλωση . 

Είναι επίσης προφανές ότι πολύ λίγες προσπάθειες έχουν γίνει εκ μέρους του νομοθέτη είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε χώρα να μπουν κάποιοι κανόνες στο παιχνίδι αυτό . 

Δεν υπάρχει προστασία του καταναλωτή . Και όπως έθεσα εμμέσως πλην σαφώς στα προγραφόμενα μου η διαφήμιση είναι από την φύση της , από την δημιουργία της παραπλανητική . Αυτός είναι ο σκοπός της . Η παραπλάνηση – αποπλάνηση του (μονίμως ) χαζού καταναλωτή . Οπότε ο στόχος του μάρκετινγκ δεν είναι η έρευνα αγοράς, η επιλογή και ο σχεδιασμός του προϊόντος, η διαφήμιση και η διανομή προς όφελος του καταναλωτή μα προς όφελος των επιχειρηματιών ξεγελώντας παράλληλα το βόδι που ακούει η βλέπει η διαβάζει .

Πως θα αγοράσεις τα ηλίθια προϊόντα που πλασάρονται όχι απλώς ως χρήσιμα , αλλά και θα οδηγήσουν την ύπαρξη σου  σε πιο ιν καταστάσεις , θα σε κάνουν πιο μάγκα , πιο όμορφη,  πιο όμορφο και πάει κλαίγοντας ; Με το χρήμα . Και θες και άλλο χρήμα για να ικανοποιήσεις το ανικανοποίητο υπερεγώ . Και άλλο χρήμα . Και άλλο χρήμα . Έτσι οδηγείσαι στην παγίδα του κυνηγού .Μετατρέπεις σε αυτοσκοπό το κέρδος ολοένα και περισσότερων χρημάτων για να απολαυσεις τα ιδανικά προϊόντα που τελικά θα σε ωθήσουν στην θεμιτή θεωση . 

Οπότε προφανώς και συμφωνώ με την άποψη του δόκτωρ ότι τα πάντα δεν έχουν και ένα χρηματικό αντίτιμο .

Αν τέλος  αμφισβητήσεις την σκέψη μου και την ροή  της και την πυραμίδα του μασλου , δες μια πιο αληθή πυραμίδα . Την πυραμίδα του καπιταλισμού . Τα δείχνει όλα . Δείτε που έχουν τοποθετηθεί τα χρήματα από τον καλλιτέχνη  ….


Μετά τιμής Κύριος Χάιντ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου