Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Το κείμενο της εργασιακής χαράς (Απάντηση)

Κοιμάμαι λέει και βλέπω όνειρο. Βλέπω ότι είμαι σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με γαλαζοπράσινη θάλασσα φοίνικες και γαλάζιο ουρανό. Αγναντεύω τον ουρανό χωρίς γυαλιά, ο ήλιος έχει πέσει λιγάκι και είναι υποφερτός. Ξαπλωμένος στην άμμο μόνος, χωρίς κανένας δίπλα μου και γύρο μου. Ήσυχος. Κάποια λευκά σύννεφα σχηματίζουν μια φράση με γραφή “Times new Roman”. Έξη νυχτερινά κέντρα κλείσανε για 48 ώρες λόγο φοροδιαφυγής, μετά από έλεγχο και απόφαση των ελεγκτών. Μπράβο τα παιδιά! Να, τώρα βλέπουμε λίγο φως στον ορίζοντα. Το σύστημα κινείται. Μια άλλη φράση σχηματίζουν τα σύννεφα λίγο πιο γκρίζα αυτή τη φορά. Οι έλεγχοι γίνονται έτσι όπως ορίζει το μνημόνιο. Αναγκαστικοί έλεγχοι δηλαδή λόγο του μνημονίου. Όχι ρε γαμώτο! Ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας? Ούτε έναν έλεγχο του κερατά?
Τα σύννεφα βρέχουν πάνω από το κεφάλι μου όσο ωρύομαι δίπλα από έναν φοίνικα. Τα σύννεφα με τον αέρα συνεχίζουν και παίρνουν κι άλλα σχήματα. Να! Τώρα σχηματίζουν τη φράση μείωση της ανεργίας, στα Αγγλικά αυτή τη φορά. Πως θα μειωθεί η ανεργία? Απόλυση των υπαλλήλων σε διάφορες επιχειρήσεις και επαναπρόσληψη των με τετράωρη απασχόληση. Έτσι θα δουλεύουν περισσότεροι. Άσχετα που οι 4 ώρες μπορεί να είναι 6 ή και 8 και θα παίρνουν τα μισά λεφτά. Θα έχει δουλειά για περισσότερους στα χαρτιά. Προσλήψεις λέει στο δημόσιο με οχτάμηνη σύμβαση. Δουλεύεις 8 μήνες και μετά κάθεσαι άλλους 8 μέχρι να έρθει η σειρά σου να ξανά δουλέψεις. Υπάρχει κι άλλη λύση για να μην αγχωνόμαστε. Να κόβει χαρτάκια το κράτος όπως στις τράπεζες που περιμένουμε στην ουρά. Το χαρτάκι να λέει: Από σήμερα μέχρι και την τάδε ημερομηνία θα δουλεύει ο τάδε κύριος/κυρία. Μετά θα έρθει ο επόμενος. Κατά τα άλλα όλοι θα είμαστε εργαζόμενοι πολίτες.

Τώρα βλέπω να σχηματίζονται κάτι μούντζες και κωλοδάχτυλα σε κάτι ροζέ συννεφάκια. Μια καρύδα πέφτει πάνω στο κεφάλι μου. Τι ήθελα και καθόμουνα κάτω από το φοίνικα?! Τα σύννεφα αγριεύουν. Αρχίζουν να σχηματίζουν ασυναρτησίες. Περίεργες συναντήσεις Παπανδρέου με Τούρκους, πετρέλαια και φυσικό αέριο λέει, μεγαλύτερα ζόρια μέχρι την επόμενη δόση του ΔΝΤ, ξεπούλημα, αναταραχές στο εσωτερικό και εξωτερικό. Λέει κι άλλα πιο περίεργα ο ουρανός που αγριεύει. Εκμάθηση κοινής Ευρωπαϊκής ιστορίας στα σχολεία. Εκμάθηση Γερμανικής γλώσσης στα παιδιά από το Δημοτικό, τι σκατά γράφουν τα σύννεφα?! Ο αέρας θα φταίει. Τα πάει από εδώ, τα πάει από εκεί. 
Οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές. Αρχίζω και ζαλίζομαι από την κίνηση των εναέριων πυκνών χρωματιστών υδρατμών. Όχι! Κι άλλες πληροφορίες ξεπετιούνται. Καλύτερα να μην τις αναφέρω. Καλύτερα να ηρεμήσω και να ξυπνήσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η καρύδα δεν ήταν αρκετή για να με κάνει να ξεφύγω από το όνειρο. Βουτάω στη θάλασσα και προσπαθώ να πνιγώ μπας και μεταφερθώ στον πραγματικό κόσμο. Τίποτα! Τι θα κάνω? Δεν χρειάστηκε να κάνω και πολλά. Έρχεται ένα σκυλόψαρο προς το μέρος μου. Θεέ μου είναι τόσο τεράστιο και τρομακτικό. Τι? Δεν είναι ακριβός σκυλόψαρο. Είναι ο Πάγκαλος με ουρά ψαριού. Γοργόνος θα έλεγα. Χέστηκα πάνω μου. Αυτό ήταν, επέστρεψα στην καλή μας πραγματικότητα.

Με τιμή
Δόκτωρ Τζέκιλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου