Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ω καιροί , ω νόμοι .

Μετά από σιγή ασυρμάτου για κάποιες μέρες λόγω υποχρεώσεων από αμφότερα τα μέρη του μπλογκ ήρθε η ώρα για μια ακόμη παρατήρηση . Οι υποχρεώσεις αυτές με οδήγησαν στην συγγραφή τούτου του κειμένου . 
 Αυτό λοιπόν τον καιρό ασχολούμαι σοβαρά πια και σε άλλο επίπεδο με τα λογιστικά ,  τα έχω σπουδάσει κιόλας τα αναθεματισμένα , αφού ξεκινώ μια καινούρια προσπάθεια που προϋποθέτει την πολύωρη , συνεχή  και πλήρη προσοχή μου . 

Διαβάζοντας λοιπόν τις οδηγίες του υπουργείου για το Ε1 , την δήλωση φόρου εισοδήματος δηλαδή , παρατήρησα εκ’ νέου κάτι , το όποιο βέβαια  και σε παρελθόντα χρόνο με είχε απασχολήσει ,  μα τώρα που το λούστηκα , το βρήκα μπροστά μου , με έκανε να βγω από τα ρούχα μου  .  Πρόκειται για μια τρίπτυχη διαχρονική εκούσια αμέλεια προερχόμενη από τον νομοθέτη . Τρεις πτυχές με τρεις διαφορετικές απορίες . 

Να μην κοροϊδευόμαστε και να πιάσουμε την αλήθεια από την αρχή . 

Για ποιον βγαίνουν οι νόμοι , ποιον αφορούν ; Απάντηση : τους πολίτες . 

Από ποιον δημιουργούνται οι νόμοι ; Απάντηση : από το εκάστοτε νομοθέτη ο οποίος έχει εκλεγεί από τον λαό και δρα νομοθετικά στο όνομα του  . Έτσι θα έπρεπε να είναι . 

Ποια είναι η βάση όλων αυτών των διαδικασιών ; Απάντηση : Το σύνταγμα .

Σε όλες αυτές τις απλές απαντήσεις των απλών ερωτήσεων υπάρχουν βέβαια ενστάσεις .
Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τις απορίες μου . 

1. Πως είναι δυνατόν να πορευόμαστε με νόμους που βασίζονται σε νόμο του  1920 ; Και δεν το λέω στον αέρα …. Νόμος 2190/1920 Περί ανωνύμων εταιρειών . Ότι αλλαγές γίνονται μπαλώνονται εκεί . Συγγνώμη προστίθενται και αφαιρούνται αυτά που δεν θέλουμε . Παράδειγμα σε αυτόν τον νόμο «Οι διατάξεις των άρθρων 42α, 42β, 42γ, 42δ, 43 και 43α, όπως ίσχυαν πριν από την
αντικατάστασή τους με τα άρθρα 29, 30, 31, 32, 34 και 35 του Π.Δ. 409/1986, με εξαίρεση
τις διατάξεις περί δημοσιότητας των οικονομικών καταστάσεων….» . Και άντε βγάλε άκρη . 

2. Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία με την όποια μπορεί ένας απλός άνθρωπος , που δεν είναι αναλφάβητος και έχει διδαχτεί τα βασικά της ελληνικής γλώσσας  , να διαβάσει κάποιον νόμο που κάποια στιγμή τον ενδιαφέρει άμεσα , είναι απερίγραπτη . Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι που νομοθετούν δεν έχουν καμιά επαφή με το περιβάλλον . Πιστεύουν ότι η κατάσταση που βρήκαν είναι τόσο καλή , τόσο στρωμένη που δεν σκεφτήκαν ούτε στιγμή να την αλλάξουν . 

Ξανάγραψε ρε καραγκιόζη τον νόμο σε γλώσσα η όποια να είναι κατανοητή στον απλό πολίτη έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένος για οποιαδήποτε κατάσταση . Οι νόμοι δεν πρέπει να βγαίνουν για να βγάζουμε ύστερα διευκρινιστικά φυλλάδια . Δεν το καταλαβαίνουμε ?

Και αυτό δεν γίνεται με άπλες παραπομπές σε άλλους νόμους … Δείτε ένα ακόμη παράδειγμα …. «3. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 η λέξη «περαίωσης» μετά τις λέξεις «που υπάγονται στη διαδικασία» αντικαθίσταται με τη λέξη «αυτοελέγχου» και οι παράγραφοι 2, 3, 4 και 5 του άρθρου αυτού αντικαθίστανται ως εξής: «2. Τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο έχουν εφαρμογή, εφόσον με τις υποβαλλόμενες δηλώσεις …….» 

Πρέπει δηλαδή ο νόμος να είναι αναλυτικός μέχρι αηδίας , απλός μέχρι αηδίας , συγκεκριμένος μέχρι αηδίας χωρίς να αφήνει παράθυρα για οτιδήποτε . Είναι απλά πράγματα συνδιεστραμμένε αναγνώστη μου  , του δημοτικού . Τι φοβούνται μην χαλάσουν μελάνι ? Όχι παραπομπές δηλαδή . Απλά λόγια και όλα μαζί . Αντικαθιστάς έναν νόμο ; Ξανάγραψε τον . Τι βαριέσαι ; αυτή είναι η δουλεία σου . 

Τους νόμους δεν πρέπει να τους βγάζουν για να τους διαβάζουν και να τους εξηγούν οι αντιπαθής σε εμένα , δικηγόροι η  λογιστές ( αντιπαθώ και τον εαυτό μου μερικές φορές , ναι ) . Πρέπει να είναι ευανάγνωστοι και ξεκάθαροι στα μάτια του σοβαρού πολίτη . Αυτού που ενδιαφέρεται .

Και βγάζω λοιπόν ένα τριπλό  συμπέρασμα .
Την προχειρότητα που συμπορεύεται με την βιασύνη στην διατύπωση και την δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου.
Τα επίτηδες παραθυράκια που αφήνουν εν γνώση τους οι νομοθέτες ( ο βούδας να τους κάνει) μα και τους φωτογραφικούς νόμους που περάνε βράδυ για να εξυπηρετήσουν τους χρηματοδότες τους 
Και την όχι σωστή και σύγχρονη διατύπωση . 

Θα ήταν φρόνιμο δηλαδή προτού φτάσουμε στο σημείο , να κοπούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων , να κοπούν οι μισθοί των ιδιωτικών υπαλλήλων , να αυξηθούν οι φόροι των μικροεπιχειρηματιών και των χαμηλόμισθων και το ΦΠΑ , ο άδικος αυτός φόρος , να επαναπροσδιοριστούν οι νόμοι , να επαναδιατυπωθούν στα σύγχρονα πια δεδομένα , να ξεκαθαρίσει το τοπίο καταργώντας νόμους – εκτρώματα που ευνοούν συγκεκριμένα νομικά η φυσικά πρόσωπα οποιουδήποτε δικαίου , κλείνοντας τα παραθυράκια που είναι πολύ πιο μεγάλα από τον χαρακτηρισμό τους ( παραθυραρες ) .Και να φορολογηθούν Σωστά οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι τραπεζες .
 Να μπει επιτέλους , ταφόπλακα επίσης  σε αυτόν τον παράλογο όρο «περαίωση» .

Μιλάμε για ένα βαθιά διεφθαρμένο σύστημα , που ξεκινά από τον διεφθαρμένο βαθιά ψηφοφόρο πολίτη με την πελατειακή του σχέση με τον πολιτικό – νομοθέτη που διατηρεί επίσης πελατειακή σχέση με τον μεγαλοεπιχειρηματία και το τραπεζικό σύστημα που παράλληλα και οι δυο πιέζουν την επίσης βαθιά διεφθαρμένη δικαιοσύνη 

Όλα αυτά προϋποθέτουν και την εύρυθμη και μέσα στα πλαίσια του νόμου λειτουργία της δικαιοσύνης ( πράγμα που δεν ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις) κατ αρχάς , μα και των υπηρεσιών της εφορίας  ,  όπου και έχουμε όλοι μας υπ΄οψην τις φράσεις « Κάτι θα σου βρουν , κλείσε τα» η «κάνε την περαίωση να ξεμπερδεύεις» . Προϋποθέτει επίσης την ειλικρίνεια του νομοθέτη και την ειλικρίνεια του φορολογουμένου ! Και πάνω απο όλα την διαφάνεια του πολιτικού συστήματος .

Ξέρω πολλοί θα διαφωνήσετε με την απλουστευμένη λογική μου , δεν κατέχω την αλήθεια , το ξέρω , όμως είμαι ανοιχτός στις δικες σας παρατηρήσεις .

Μετά τιμής  

Κύριος Χαιντ

1 σχόλιο:

  1. Πες τα χρυσόστομε!!! (Σχόλιο απλού πολίτη που διδάχθηκε ότι άγνοια νόμου δεν συγχωρείται. Αλλά και να θέλει να μάθει: http://neoliberal.wordpress.com/2007/02/19/%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9/ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή