Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Στατιστική Κατασκοπεία

Αυτές τις ημέρες, όπως όλοι γνωρίζουμε, διεξάγεται η απογραφή πληθυσμού αλλά και κτιρίων. Σίγουρα σε πολλούς από εσάς έχει έρθει ήδη κάποιο υπεύθυνο άτομο της υπηρεσίας για να σας καταγράψει. Αυτό ως γνωστόν συμβαίνει κάθε 10 χρόνια. Φέτος όμως η καταγραφή θεωρώ ότι δεν ήταν όπως οι προηγούμενες. Θα τολμούσα να πω ότι οι ερωτήσεις ήταν αρκετά αδιάκριτες. Με διάφορα άτομα, όπου συζήτησα μαζί τους για το θέμα, κατάλαβα ότι ο καθένας είχα μια διαφορετική εμπειρία. Δηλαδή, άλλος μου είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα το παράξενο στις ερωτήσεις που κάνανε. Άλλος μου είπε ότι τον ρωτήσανε μέχρι και τι έσοδα έχει ο αδερφός του και που εργάζεται! Και η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι γίνανε ορισμένες ερωτήσεις που δεν έπρεπε. Ήταν πολύ αδιάκριτες για μια τέτοια υπηρεσία.

Για να γράψω ένα πιο αντικειμενικό κείμενο όμως, μίλησα με άτομα της απογραφή για να συλλέξω στοιχεία. Κατ’ αρχήν παραδεχτήκανε ότι μερικές ερωτήσεις δεν είναι και τόσο διακριτικές. Γι’ αυτό και άλλοτε τις κάνουνε με ιδιαίτερο τρόπο και άλλοτε δεν τολμάνε να τις κάνουνε καθόλου. Αυτό εξαρτάται από την καχυποψία και την αγριάδα που βγάζει το κάθε άτομο στο σπίτι του την ώρα της απογραφής. Αν το άτομο είναι ευχάριστο, τότε πραγματοποιούνται όλες οι ερωτήσεις κανονικότατα.

Ερωτήσεις όπως: Τι δουλειά κάνετε, τι μισθό παίρνετε, πόσες ώρες δουλεύετε, ποιά είναι η κύρια πυγή εσόδων στο συγκεκριμένο σπίτι, δεν γίνονται πάντα εύκολα. Υπάρχουν όμως κι άλλες πιο περίεργες ερωτήσεις όπως: που μένανε οι γονείς σας όταν γεννηθήκατε ή τι ποσότητες σκουπιδιών ανακυκλώνετε, εάν ανακυκλώνετε. Μια ερώτηση που αποφεύγουν να κάνουν σχεδόν όλοι οι απογραφείς στον κόσμο είναι: Που διανυκτερεύσατε στις 9 Μαΐου? (!) Ναι καλά διαβάσατε. Υπάρχει αυτή η ερώτηση στο χαρτί αλλά προφανώς δεν σας την κάνανε ποτέ..! Κανένας απογραφέας δεν θα ήθελε να φύγει από κανένα σπίτι με ανοιγμένο κεφάλι!

Μια ερώτηση που μου έμεινε στο μυαλό (αν και εγώ λαγοκοιμόμουνα εκείνη την ώρα, μα το αυτί μου κάτι άκουγε από το σαλόνι). Έχετε μονά ή διπλά τζάμια στα παράθυρα? Μου ήρθε να σηκωθώ εκείνη την ώρα και να πω της υπαλλήλου: «Τα τζάμια μας είναι τριπλά! Έχεις κανένα πρόβλημα?» Αλλά τι φταίει κι αυτή?

Δεν ξέρω τι ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν με αυτή την απογραφή. Μάλλον ξέρουμε. Προσπαθούν (πέρα από το να απογράψουν τον πληθυσμό) να καταγράψουν το ποσοστό των ανέργων και την πηγή εσόδων όσων (ακόμα) εργάζονται. Διότι δεν έχουν την παρά μικρή ιδέα. Δεν λειτουργεί τίποτα. Είμαστε στον αέρα εδώ και πολύ καιρό. Με την αφορμή της απογραφής λοιπόν θα μάθουν και βασικά στοιχεία για την εργασία και την οικονομία αυτής της χώρας.

Γράφει ο
Δόκτωρ Τζέκιλ

3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα, τίποτα δεν λειτουργεί δεν έχουν την παραμικρή ιδέα του τί γίνεται όσο για τα τζάμια και την ανακύκλωση, θα μετρήσουν πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε στο θέμα για να μας χώσουν και ένα χαράτσι για σπίτια φιλικά στο περιβάλλον με τις απαραίτητες μετατροπές...μπας και δουλέψουν αλουμινάδες, φυσικό αέριο, ηλιακοί θερμοσιφωνάδες και επιπλέον φόροι στα ακίνητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρα από το αναμενόμενο γλέντι που έστησε η Στατιστική Υπηρεσία, γνωρίζοντας ότι μπορεί να συμπεριλάβει ό,τι ερώτηση της κατέβει στο ερωτηματολόγιο, οφείλω να σας πω το εξής, καλοί μου δόκτορες:
    1) Καταγγέλλω την καχυποψία σας για ερωτήσεις περί διανυκτέρευσης. Την 9η Μαΐου, παραμονή της έναρξης των απογραφών, δολοφονήθηκε η διακριτικότητα. Σκοπός της ερώτησης ήταν απλά να διαπιστωθεί αν είχαμε άλλοθι την ώρα της δολοφονίας. Φοβήθηκαν μην τους πάρουμε τη δόξα… Αρκέστηκαν, ευτυχώς, στην απάντησή μου, παρότι από τη σακούλα σκουπιδιών προεξείχε ακόμη το κεφάλι του τράγου, που ο Κος Χάιντ κι εγώ θυσιάσαμε την προηγούμενη στον Σκοτεινό ‘Άρχοντα…
    2) Όσον αφορά τα μονά ή διπλά τζάμια, αργά ή γρήγορα το κράτος θα σας πάρει το σπίτι. Να μην ξέρει από τώρα τι μερεμέτια θα χρειαστούν;
    3) Όσο για την ανεργία, όσο υπάρχουν άνθρωποι που είναι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και δεν έχουν καθόλου δουλειά ή άνθρωποι που δουλεύουν 3 ώρες και θεωρούνται μη άνεργοι, δεν μπορεί να βγει κανένα πραγματικό συμπέρασμα…
    4) Τώρα το πού έμεναν οι γονείς μας όταν γεννηθήκαμε… τι να πω… εγώ είπα την αλήθεια… η μάνα μου έμενε στο μαιευτήριο και ο πατέρας μου στο διάδρομο απ’ έξω και κάπνιζε αγχωμένος… ουστ!
    5) Πείτε ευχαριστώ που δεν έκαναν την πιο αδιάκριτη ερώτηση απ’ όλες… Πόσες φορές έχεις κάνει quit στο Master League ή στο Fm… εκεί πια, θα τον πετούσα έξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Effie πολύ εύστοχο αυτό που είπες!

    ArtOfGrief δεν υπάρχεις!! Χαχαχα! Πραγματικά πνευματώδης η απάντηση σου!

    Γράφει ο
    Δόκτωρ Τζέκιλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή