Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Το όραμα του Καρατζαφέρη


Με αφορμή τις μπούρδες που έλεγε προχθές ο Καρατζαφέρης για τους μετανάστες στην Ελλάδα ήθελα κι εγώ να κάνω κάποια σχόλια επί του θέματος. Ο Καρατζαφέρης πολλές ταινίες βλέπει. Θέλει να κλείσουμε τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης λέει. Μα καλά, που ζει ο άνθρωπος? Που νομίζει ότι βρίσκεται στην Γερμανία στο Νταχάου? Θα έπρεπε λέει να τους είχαμε συγκεντρωμένους σε στρατόπεδα και να δουλεύουνε με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαί. Μιλάμε για σχέδιο 50 χρόνια μπροστά! Που το σκέφτηκε?
Για το μόνο που θα συμφωνήσω μαζί του είναι το οικονομικό. Είναι μεγάλη αλήθεια ότι βγαίνουνε πολλά χρήματα από τη χώρα μας στο εξωτερικό. Περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Πάνω σε μια συζήτηση που είχα με κάτι Πακιστανούς μου δηλώσανε με κάθε ειλικρίνεια ότι στο Πακιστάν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τόση κρίση όση στην Ελλάδα. Η οικονομία του Πακιστάν έχει άνοδο χάρη στα χρήματα που στέλνονται από τις τους οικονομικούς μετανάστες σε όλες τις χώρες που διαμένουν. Υπερβολή? Μπορεί να υπερέβαλαν. Μου μιλήσανε όμως με αριθμούς. Ένας από αυτούς τους Πακιστανούς μου δήλωσε ότι στέλνει στο Πακιστάν (στην οικογένεια του) 1500 περίπου ευρώ το μήνα. Με τόσα χρήματα, εκεί, ζεις πλουσιοπάροχα. Και κάθομαι εγώ και σκέφτομαι. Αν στέλνει ο κάθε μετανάστης από 1000 ευρώ στη χώρα του μιλάμε για μεγάλα ποσά. Στους 10 μετανάστες είναι 10000 ευρώ. Στους 100 μετανάστες 100000 ευρώ. Δεν τα λες και λίγα. Σαφώς και δεν έχουν όλοι οι μετανάστες την ίδια οικονομική ευχέρεια. Οπότε δεν μπορώ να μιλήσω με ακριβής στοιχεία.
Πάντως αν ψάχνουμε για λύσεις υπάρχουν. Δεν είμαι κατά των μεταναστών αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλους σε μια χώρα 10 εκατομμύριων κατοίκων (και φυσικά δεν μιλάω για τον εδαφικό χώρο, αν και έτσι όπως πάει το πράγμα θα προβληματιστούμε και για αυτό μελλοντικά). Μπορούμε να δεχθούμε μετανάστες μέχρι ένα ποσοστό. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει νομοθεσία που να προσδιορίζει πόσους οικονομικούς μετανάστες μπορεί να φιλοξενήσει η χώρα μας. για αυτό. Επίσης μια ακόμα λύση είναι να μην επιτρέπεται να βγάζει κανείς χρήματα από την Ελλάδα. Η τουλάχιστον να υπάρχει ένα όριο (π.χ όχι πάνω απο 500 ευρώ το μήνα). Και φυσικά δεν είναι δύσκολο να ελεγθεί που μεταφέρονται τα χρήματα του καθενός.
Δεν αντέχω τους υπερβολικούς συναισθηματισμούς. Για να πάει μπροστά ένα σύνολο ανθρώπων πρέπει να τεθούν κανόνες. Εδώ δεν αναλύουμε τον προσωπικό πόνο του καθενός. Δεν κάνουμε μεσημεριανή εκπομπή. Όποιος έχει να προτείνει λύσεις ας αφήσει το σχόλιο του.

Γράφει ο Δόκτωρ Τζέκιλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου